ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

 

 

KANONIΣΜΟΣ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΣΤΗΝ

 

ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗ

ΜΟΡΙΑΚΗ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ

 

 

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 1998

ΠΡΟΛΟΓΟΣ - ΣΥΝΟΨΗ

Η οργάνωση και λειτουργία του νέου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) στην Εφηρμοσμένη Μοριακή Φασματοσκοπία (ΕΜΦ) γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10-12 του ν.2083/92. Οι μεταπτυχιακές σπουδές οδηγούν στην απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) και Διδακτορικού Διπλώματος (ΔΔ). Σκοπός του ΜΔΕ είναι η μετεκπαίδευση σε σύγχρονες φασματοσκοπικές τεχνικές με στόχο την απασχόληση σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα. Σκοπός του ΔΔ είναι η δημιουργία επιστημόνων ερευνητών οι οποίοι θα συνεισφέρουν στην προώθηση της έρευνας και τεχνολογίας και θα μπορούν να εργαστούν στη διδασκαλία και έρευνα σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα.

Στο ΠΜΣ επιλέγονται μεταπτυχιακοί φοιτητές σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 12 του ν.2083/92. Η κρίση των προσόντων των υποψηφίων περιλαμβάνει λεπτομερή εκτίμηση της επίδοσης στο προπτυχιακό επίπεδο, συστατικές επιστολές ή άλλα στοιχεία (π.χ. Graduate Record Examination GRE), γραπτή εξέταση και προφορική συνέντευξη.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης περιλαμβάνουν θεωρητικά και πειραματικά μαθήματα που περιγράφονται στο άρθρο 6 της έγκρισης του ΠΜΣ καθώς και προαιρετική συμμετοχή στις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Τμήματος. Ως ελάχιστη διάρκεια σπουδών ορίζονται τα τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα για το ΜΔΕ και οκτώ διδακτικά εξάμηνα συνολικά για το ΔΔ.

Η απόκτηση του ΜΔΕ υλοποιείται με:

α) Επιτυχή παρακολούθηση στα μαθήματα που αναφέρονται με ελάχιστο μέσο όρο επίδοσης ανά εξάμηνο τον βαθμό επτά (7).

β) Εκπόνηση και συγγραφή διατριβής ή παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων επιλογής.

γ) Τελικές γραπτές εξετάσεις εφ’ όλης της ύλης για όσους δεν εκπονούν ερευνητική διατριβή ή παρουσίαση της ερευνητικής τους διατριβής σε πενταμελή επιτροπή.

Η απόκτηση του ΔΔ υλοποιείται με:

  1. Προφορική εξέταση στο πέμπτο (5ο) εξάμηνο σπουδών, εφ’ όλης της ύλης από επιτροπή 7 μελών ΔΕΠ, δύο εκ των οποίων δεν ανήκουν στο τμήμα της χημείας.
  2. Προφορική παρουσίαση διδακτορικής διατριβής στο Χημικό Τμήμα και προφορική εξέταση από επιτροπή 7 μελών ΔΕΠ, δύο εκ των οποίων δεν ανήκουν στο τμήμα της Χημείας.
  3. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 παράγραφος 5 του Ν. 2083/92 την κατάθεση της γραπτής διδακτορικής διατριβής στην γραμματεία του τμήματος η οποία θα πρέπει να έχει υπογραφεί από τα μέλη της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής του φοιτητή.

Στους μεταπτυχιακούς φοιτητές χρεώνονται δίδακτρα εγγραφής και παρακολούθησης το εκάστοτε ύψος των οποίων καθορίζεται μετά από εκτίμηση του κόστους λειτουργίας του προγράμματος και του επιπέδου επιχορήγησης. Ένας αριθμός φοιτητών είναι δυνατόν να απαλλάσσεται εν μέρει ή πλήρως των διδάκτρων μετά από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής, που λαμβάνεται κάθε εξάμηνο με συνεκτίμηση της επίδοσης του υποτρόφου στα μαθήματα και των εκάστοτε οικονομικών δυνατοτήτων.

Τα θέματα λειτουργίας του ΠΜΣ-ΕΜΦ που δεν αναφέρονται στον παρόν και παραπέμπονται από τον Ν.2083/92 στον κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών που θα εμπεριέχεται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των ΑΕΙ, ρυθμίζονται μέχρι τον καταρτισμό εκείνου από τον ισχύοντα κανονισμό μεταπτυχιακών του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

 

 

 

 

Στόχος του προγράμματος

Ο κύριος στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ΠΜΣ σε θέματα Εφηρμοσμένης Μοριακής Φασματοσκοπίας (ΕΜΦ) για την ανίχνευση και ταυτοποίηση ουσιών που συναντώνται σε βιομηχανικές, περιβαλλοντικές και ιατρικές εφαρμογές. Το ΠΜΣ-ΕΜΦ επιδιώκει να δώσει το αναγκαίο θεωρητικό υπόβαθρο και την εμπειρία χρήσεως νέας τεχνολογίας οργάνων μέσα από πρακτική εξάσκηση σε εργαστήρια φασματοσκοπίας, ούτως ώστε να παράγει επιστήμονες ικανούς να στελεχώσουν βιομηχανικές μονάδες, νοσοκομεία, περιβαλλοντικά και ερευνητικά εργαστήρια που χρησιμοποιούν φασματοσκοπικές τεχνικές στη διαδικασία παραγωγής και έρευνας.

Το ΠΜΣ-ΕΜΦ οδηγεί στην παροχή:

 

Γιατί ΠMΣ σε θέματα Μοριακής Φασματοσκοπίας

Γενικά, ο σχεδιασμός και η διδασκαλία νέων μαθημάτων μεταπτυχιακού επιπέδου από τα ελληνικά πανεπιστήμια επιβάλλεται από τη σημερινή διαμορφούμενη κατάσταση στο βιομηχανικό τομέα και στη δημόσια διοίκηση. Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και η συνεχής ανανέωσή τους απαιτεί μια εις βάθος γνώση πολυθεματικών επιστημονικών αντικειμένων από τους κατόχους μεταπτυχιακών διπλωμάτων.

Η ανάπτυξη νέων υλικών, καθώς και η ανάπτυξη νέων μεθόδων παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων βασίζονται στην κατανόηση των χημικών και φυσικών διαδικασιών σε μοριακό επίπεδο. Η Μοριακή Φασματοσκοπία είναι η κύρια μεθοδολογία για να διεισδύσουμε στο μικρόκοσμο. Υπάρχουν διαδικασίες στη χημική βιομηχανία όπως αυτή της καύσης που φασματοσκοπικές τεχνικές - φασματοσκοπία επαγόμενου φθορισμού με Λέιζερ (Laser Induced Fluorescence, LIF) - επιτρέπουν τον in situ έλεγχο.

Περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και οι συνεχώς πιο αυστηροί κανόνες για την ποιότητα των προϊόντων επιβάλλουν το διαρκή έλεγχο των προϊόντων σε όλα τα στάδια της παραγωγής τους. Οι φασματοσκοπικές μέθοδοι παρέχουν έναν ταχύ και καθαρό τρόπο επέμβασης στη διαδικασία ελέγχου.

Στην ιατρική είναι πλέον γνωστές και πολλές οι εφαρμογές των Λέιζερ όπου εκμεταλλευόμαστε τις θερμαντικές ιδιότητες της ακτινοβολίας αυτής για την καταστροφή αρρωστημένων κυττάρων. Η φασματοσκοπία NMR όπως υλοποιείται με τους μαγνητικούς τομογράφους είναι μία από τις φασματοσκοπικές μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί στα νοσοκομεία.

Περιβαλλοντικές μετρήσεις στην ατμόσφαιρα για την ανίχνευση ρύπων με φασματοσκοπικές τεχνικές Λέιζερ έχουν εφαρμοσθεί (LIDAR).

Η φασματοσκοπία είναι κλάδος της Χημειοφυσικής, τομέας που αποβλέπει στη μελέτη των χημικών και φυσικών ιδιοτήτων της ύλης σε μοριακό επίπεδο. Η ανάπτυξη της Χημειοφυσικής και η σπουδαιότητα που έχει αποκτήσει με τις πρακτικές εφαρμογές έχει οδηγήσει πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού στην παροχή πτυχίων στον τομέα αυτόν. Στην Ελλάδα που κατά το πλείστον τα τμήματα Χημείας και Φυσικής διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα δεν δίδονται πτυχία στον τομέα της Χημειοφυσικής και εν μέρει μόνο καλύπτουν την απαιτούμενη διδακτέα ύλη που περιλαμβάνει μια τέτοια κατεύθυνση.

Το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το νεότερο Χημικό Τμήμα στην Ελλάδα, έχει έναν αναπτυγμένο τομέα Φυσικοχημείας τα μέλη ΔΕΠ του οποίου καλύπτουν αρκετές από τις σύγχρονες φασματοσκοπικές τεχνικές. Διαθέτουν καλά εξοπλισμένα ερευνητικά εργαστήρια και στα πλαίσια του εγκεκριμένου Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος ήδη δίδονται μεταπτυχιακά διπλώματα εξειδίκευσης και διδακτορικά στο ερευνητικό πεδίο του διδάσκοντα. Επειδή όμως, ο στόχος του προτεινόμενου ΠΜΣ-ΕΜΦ είναι να δώσει μια ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε μοριακές φασματοσκοπικές τεχνικές επιβάλλεται η συνεργασία με συναδέλφους άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Δεν είναι μόνο η ανάγκη της ανεύρεσης ειδικών αλλά και το υψηλό κόστος της δημιουργίας σύγχρονων εργαστηρίων, δεν επιτρέπει σε ένα τμήμα να αναπτύξει όλα τα είδη φασματοσκοπίας. Με κριτήριο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μαθήματος και την ποιότητα των ειδικών έγινε η επιλογή των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων. Τα μαθήματα εμπλουτίζονται με τη διδασκαλία συναδέλφων από το εξωτερικό οι οποίοι επίσης θα μεταφέρουν και την εμπειρία τους σε παρόμοια μαθήματα που διδάσκουν στο χώρο τους.

Το ΠΜΣ-ΕΜΦ περιλαμβάνει δύο μέρη. Το πρώτο θα παρέχει τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις με μαθήματα όπως, Κβαντική Χημεία, Θερμοδυναμική και Χημική Στατιστική Μηχανική, Μοριακή Φασματοσκοπία, και Μοριακές Προσομοιώσεις με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει πρακτική εξάσκηση στα

Εργαστήρια: NMR με εφαρμογές από τη βιομηχανία και ιατρική, IR και βιομηχανικές εφαρμογές, Φασματοσκοπίας Raman και εφαρμογές από τη βιομηχανία, Φασματογραφίας μάζας και χημική ανάλυση, Φασματοσκοπίας αυτοσυσχετίσεως φωτονίων και βιομηχανικές εφαρμογές, και Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Φασματοσκοπίας και Χημική Δραστικότητα με εφαρμογές απο τους χώρους της βιομηχανίας και περιβάλλοντος.

 

Το γενικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Χημείας έχει κατά το πλείστον αναπτυχθεί με χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων, ανταγωνιστικά και εθνικά. Τα ερευνητικά εργαστήρια της Φυσικοχημείας ευρίσκονται σε τέτοιο στάδιο ανάπτυξης που εγγυούνται συνέχιση της χρηματοδότησης αυτής και επομένως κάλυψη των μεταπτυχιακών υποτρόφων που απασχολούνται στα ερευνητικά εργαστήρια. Αυτό ενισχύει τη συνέχιση του ΠΜΣ-ΕΜΦ και μετά το τέλος της πιλοτικής του φάσης. Οσον αφορά την εργασιακή απορρόφηση των κατόχων διπλωμάτων εξειδίκευσης στον τομέα της εφηρμοσμένης φασματοσκοπίας πιστεύουμε, ότι θα αυξάνει με τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα σπουδών της ΕΜΦ είναι από τα πιο σύγχρονα και αυτό εξασφαλίζει σε όσους συνεχίσουν για την απόκτηση ΔΔ ένα άρτιο θεωρητικό υπόβαθρο στις μεθόδους της Μοριακής Φασματοσκοπίας. Η στελέχωση των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων στους ανάλογους τομείς είναι μέσα στους στόχους του προγράμματος.

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ – ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Αρθρο 1 - Γενικές διατάξεις

Η οργάνωση και λειτουργία του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στην εφηρμοσμένη μοριακή φασματοσκοπία διέπεται από τις παρακάτω διατάξεις:

1.

α) Των άρθρων 11, 12 και 13 του Ν.2083/92 (ΦΕΚ 159 τ.Α') "Εκσυγχρονισμός της Ανωτάτης Εκπαίδευσης".

β) Του άρθρου 16 παρ. 1 και 2 του Ν. 2327/1995 (ΦΕΚ 156 τ.Α') "Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, ρύθμιση θεμάτων Έρευνας Παιδείας κ.λ.π.".

γ) Του άρθρου 29Α' του Ν. 1558/1995 (ΦΕΚ 137 Α') "Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα", όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 2081/1992 (ΦΕΚ 154 Α') "Ρύθμιση του θεσμού των επιμελητηρίων ... και άλλες διατάξεις" και αντικαταστήθηκε με την παράγραφο 2α του άρθρου 1 του Ν. 2469/1997 (ΦΕΚ 38 Α') "Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών και άλλες διατάξεις".

δ) Την αριθ. C(94) 1423/29-7-97 απόφαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σχετικά με τη χορήγηση συνδρομής του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου (ΕΚΤ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για την υλοποίηση του ΕΠΕΑΕΚ που εντάσεται στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στην Ελλάδα.

2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του Ν.2469 (ΦΕΚ 56 τ.Α') "Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών και άλλες διατάξεις".

3. Το απόσπασμα πρακτικού της Γ.Σ.Ε.Σ. του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το απόσπασμα πρακτικού της Γ.Σ.Ε.Σ. του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, το απόσπασμα πρακτικού της Γ.Σ.Ε.Σ. του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

4. Το απόσπασμα πρακτικού της Συγκλήτου με την ειδική σύνθεση του Πανεπιστημίου Κρήτης, το απόσπασμα πρακτικού της Συγκλήτου με την ειδική σύνθεση του Πανεπιστημίου Πατρών, το απόσπασμα πρακτικού της Συγκλήτου με την ειδική σύνθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών.

5. Το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνει και λειτουργεί επιπλέον του υπάρχοντος Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της Μοριακή Φασματοσκοπία από το ακαδημαϊκό έτος 1998-99, σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις των άρθρων 10 έως 12 του Ν.2083/92.

Αρθρο 2 - Αντικείμενο - σκοπός

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχικών Σπουδών – Εφηρμοσμένη Μοριακή Φασματοσκοπία (ΠΜΣ-ΕΜΦ) έχει ως αντικείμενο την Εφηρμοσμένη Μοριακή Φασματοσκοπία. Σκοπός του είναι:

α) Η ειδίκευση σε σύγχρονες Φασματοσκοπικές τεχνικές, ώστε οι κάτοχοι του απονεμόμενου Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) να είναι κατάλληλοι να απασχοληθούν σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα ως ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

β) Η απονομή Διδακτορικού Διπλώματος (ΔΔ) σε κατόχους Μ.Δ.Ε. μετά από εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής οι οποίοι θα μπορούν επιπλέον να εργαστούν στη διδασκαλία και έρευνα στα Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. και Ερευνητικά Κέντρα.

Αρθρο 3 - Μεταπτυχιακοί Τίτλοι

Το ΠΜΣ απονέμει:

α) Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στον τομέα της Εφηρμοσμένης Μοριακής Φασματοσκοπίας.

β) Διδακτορικό Δίπλωμα.

Αρθρο 4 - Κατηγορίες Πτυχιούχων

Στο ΠΜΣ μπορούν να γίνουν δεκτοί πτυχιούχοι των τμημάτων των σχολών Θετικών Επιστημών και των πολυτεχνικών σχολών των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αντιστοίχων τμημάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων των σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του αρθρ. 16 του Ν.2327/95.

Οι πτυχιούχοι γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές μετά από κρίση των προσόντων τους που περιλαμβάνει, γραπτή εξέταση, και προφορική συνέντευξη που οργανώνονται από τη Συντονιστική Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΣΕΜΣ) τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Κριτήρια επιλογής τα οποία συνεκτιμώνται είναι: βαθμός πτυχίου, επίδοση του υποψηφίου στο προπτυχιακό επίπεδο (κυρίως στα μαθήματα που έχουν σχέση με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εφηρμοσμένη Μοριακή Φασματοσκοπία), εργασίες του υποψηφίου, συστατικές επιστολές, επιτυχία στη γραπτή εξέταση. Ικανοποιητική γνώση της αγγλικής γλώσσας θεωρείται απαραίτητη. Στις εξετάσεις μπορούν να προσέλθουν τελειόφοιτοι φοιτητές που δεν έχουν πάρει το πτυχίο τους. Η τυχόν εισδοχή τους για μεταπτυχιακές σπουδές γίνεται με την προϋπόθεση ότι θα πάρουν το πτυχίο τους πριν από την πρώτη εγγραφή για μεταπτυχιακές σπουδές μέσα στην τακτή προθεσμία που ορίζεται στην προκήρυξη των εξετάσεων.

Το κριτήριο της γραπτής εξέτασης, μπορεί να αντικατασταθεί από τα αποτελέσματα των κάτωθι εξετάσεων:

  1. Graduate Record Examination (GRE), subject: "Chemistry" ή "Physics"
  2. Της γραπτής εξέτασης εισαγωγής στο γενικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Από τη γραπτή εξέταση μπορούν να απαλλαχθούν όσοι είναι ήδη κάτοχοι ΜΔΕ ή ΔΔ σε συναφές αντικείμενο.

Υλη της γραπτής εξέτασης - απαίτηση βασικών γνώσεων.

Οι υποψήφιοι εξετάζονται γραπτά στις παρακάτω τέσσερις περιοχές:

α. Κβαντική Χημεία

β. Μοριακή Φασματοσκοπία

γ. Θερμοδυναμική

δ. Γενική Χημεία

Αρθρο 5 - Χρονική διάρκεια

Η χρονική διάρκεια για την απονομή των κατά το άρθρο 2 τίτλων ορίζεται για μεν το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης σε τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα και για το διδακτορικό δίπλωμα επί πλέον τέσσερα (4) εξάμηνα τουλάχιστον.

Αρθρο 6 - Πρόγραμμα Μαθημάτων

Τα μαθήματα, η διδακτική και ερευνητική απασχόληση, οι πρακτικές ασκήσεις και οι κάθε άλλου είδους εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες για την απονομή των κατά το άρθρο 3 τίτλων ορίζονται ως εξής:

Για το ΜΔΕ

Οι μεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης περιλαμβάνουν μαθήματα από τον κατάλογο που ακολουθεί και προαιρετική συμμετοχή στις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Τμήματος.

Oλα τα μαθήματα είναι εξαμηνιαία με τέσσερις (4) διδακτικές μονάδες (Δ.Μ.) και τέσσερις (4) διδακτικές ώρες εβδομαδιαία, συμπεριλαμβανομένων και των εργαστηρίων, στο κάθε ένα.

 

Α. Κατάλογος μαθημάτων

Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Κβαντική Χημεία

Πρακτική Κβαντική Χημεία

Στατιστική Θερμοδυναμική

Φασματοσκοπία με Λέιζερ

(Θεωρία και Εργαστήριο)

Μοριακές Προσομοιώσεις με ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Εργαστήριο Φασματοσκοπίας Μάζας

(Θεωρία και Εργαστήριο)

 

Γ’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Δ’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Φασματοσκοπία IR/RAMAN

(Θεωρία και Εργαστήριο)

Φασματοσκοπία IR/RAMAN

(Ειδικά Εργαστήρια)

Φασματοσκοπία ΝΜR

(Θεωρία και Εργαστήριο)

Φασματοσκοπία Αυτο-Συσχέτισης

(Θεωρία και Εργαστήριο)

Επιλογή

Επιλογή

Κατάλογος Μαθημάτων Επιλογής

Θεωρητικά

  1. Στατιστική Θερμοδυναμική ΙΙ
  2. Μοριακές Προσομοιώσεις με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ΙΙ
  3. Πειραματικά

  4. Φασματοσκοπία Υλικών
  5. Φασματοσκοπία Βιολογικών Συστημάτων
  6. Μεταπτυχιακά Σεμινάρια

 

Β. Απαιτήσεις για την απόκτηση ΜΔΕ

Η απόκτηση του ΜΔΕ υλοποιείται με:

α) Επιτυχή παρακολούθηση στα μαθήματα που αναφέρονται με ελάχιστο μέσο όρο επίδοσης ανά εξάμηνο τον βαθμό επτά (7)*.

β) Εκπόνηση και συγγραφή διατριβής ή παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων επιλογής.

γ) Τελικές γραπτές εξετάσεις εφ’ όλης της ύλης για όσους δεν εκπονούν ερευνητική διατριβή ή παρουσίαση της ερευνητικής τους διατριβής σε πενταμελή επιτροπή.

* Εάν ο φοιτητής δεν ικανοποιήσει το κριτήριο αυτό κατά τα δύο πρώτα εξάμηνα καλείτε σε προφορική εξέταση για επαναβαθμολόγηση το πολύ σε δύο μαθήματα. Αποτυχία και κατά τη δεύτερη εξέταση σημαίνει ότι ο φοιτητής δεν μπορεί να συνεχίσει το ΠΜΣ-ΕΜΦ.

Γ. Απαιτήσεις για την απόκτηση ΔΔ

α) Επιτυχή παρακολούθηση στα μαθήματα που αναφέρονται με ελάχιστο μέσο όρο επίδοσης ανά εξάμηνο τον βαθμό επτά (7) *.

β) Προφορική εξέταση στο πέμπτο (5ο) εξάμηνο σπουδών, εφ’ όλης της ύλης από επιτροπή 7 μελών ΔΕΠ, δύο εκ των οποίων δεν ανήκουν στο Τμήμα της Χημείας.

γ) Προφορική παρουσίαση διδακτορικής διατριβής στο χημικό τμήμα και προφορική εξέταση από επιτροπή 7 μελών ΔΕΠ, δύο εκ των οποίων δεν ανήκουν στο Τμήμα της Χημείας.

δ) Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 παράγραφος 5 του Ν. 2083/92ην κατάθεση της γραπτής διδακτορικής διατριβής στην γραμματεία του τμήματος η οποία θα πρέπει να έχει υπογραφεί από τα μέλη της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής του φοιτητή.

Αρθρο 7 - Αριθμός εισακτέων

Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατ' ανώτατο όριο σε δέκα (15) κατά έτος.

Αρθρο 8 - Προσωπικό

Στο ΠΜΣ-ΕΜΦ θα απασχολούνται το 1998-99 επτά (7) μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης, τρεις (3) ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, δύο (2) μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου της Πάτρας, τρία (3) μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τρεις (3) ερευνητές του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, τρεις (3) διδάκτορες του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενας (1) διδάκτορ του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας. Προβλέπεται απασχόληση έξη (6) επισκεπτών καθηγητών επί συμβάσει.

Αρθρο 9 - Υλικοτεχνική Υποδομή

Για τις ανάγκες του ΠΜΣ-ΕΜΦ υπάρχει η ακόλουθη υποδομή:

(α) Δύο (2) αίθουσες διδασκαλίας, που επαρκούν

(β) Χώροι εργασίας μεταπτυχιακών φοιτητών και εξοπλισμός τους, που σήμερα επαρκεί για δέκα φοιτητές.

(γ) Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης, που επαρκούν αν διατηρηθεί ο σημερινός αριθμός των τίτλων περιοδικών που έχουν.

(δ) Υπολογιστικά Συστήματα που παρέχονται από το Υπολογιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τμήματος Χημείας.

(ε) Εργαστήρια: η υποδομή των εργαστηρίων που ακολουθούν ανήκει κυρίως στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ καθώς και στο Ινστιτούτου Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

ε1. Εργαστήριο Φασματοσκοπίας με Λέιζερ

ε2. Εργαστήριο Φασματοσκοπίας Raman

ε3. Εργαστήριο Φασματοσκοπίας ΙR

ε4. Εργαστήριο Φασματοσκοπίας Αυτο-συσχέτισης.

ε5. Εργαστήριο Φασματοσκοπίας Μάζας

ε6. Εργαστήριο Φασματοσκοπίας ΝΜR

Αρθρο 10 - Διάρκεια λειτουργίας

Το ΠΜΣ-ΕΜΦ θα λειτουργήσει κατ' αρχήν για τέσσερα (4) έτη, οπότε θα επανεκτιμηθεί η λειτουργία του και θα συνεχισθεί ή τροποποιηθεί ανάλογα για επί πλέον έξι (6) έτη.

Αρθρο 11 - Κόστος λειτουργίας

Στους μεταπτυχιακούς φοιτητές χρεώνονται δίδακτρα εγγραφής και παρακολούθησης το εκάστοτε ύψος των οποίων καθορίζεται μετά από εκτίμηση του κόστους λειτουργίας του προγράμματος και του επιπέδου επιχορήγησης. Ενας αριθμός φοιτητών είναι δυνατόν να απαλλάσσεται εν μέρει ή πλήρως των διδάκτρων μετά από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής, που λαμβάνεται κάθε εξάμηνο με συνεκτίμηση της επίδοσης του υποτρόφου στα μαθήματα και των εκάστοτε οικονομικών δυνατοτήτων.

Αρθρο 12 - Μεταβατικές Διατάξεις

Τα θέματα λειτουργίας του ΠΜΣ-ΕΜΦ που δεν αναφέρονται στον παρόν και παραπέμπονται από τον Ν.2083/92 στον κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών που θα εμπεριέχεται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των Α.Ε.Ι., ρυθμίζονται μέχρι τον καταρτισμό εκείνου από τον ισχύοντα κανονισμό μεταπτυχιακών του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αρθρο 13 - Συνεργασία με το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εφηρμοσμένης Μοριακής Φασματοσκοπίας του Τμήματος Χημείας γίνεται σε στενή συνεργασία με το Ιδρύμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 4 του Ν.2083/92. Η συνεργασία θα έγκειται στα παρακάτω:

i) Ερευνητικό προσωπικό του ΙΤΕ μπορεί να διδάσκει μεταπτυχιακά μαθήματα, ανάλογα με την ειδικότητά τους, έπειτα από σχετική απόφαση του Τμήματος Χημείας και άδεια του αντιστοίχου Ινστιτούτου του ΙΤΕ.

ii) Ερευνητικό προσωπικό του ΙΗΔΛ μπορεί να καθοδηγεί μεταπτυχιακές ερευνητικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές του παρόντος μεταπτυχιακού προγράμματος, έπειτα από σχετική απόφαση της ΓΣΕΣ και έγκριση του ΙΗΔΛ.

iii) Μετά από αίτηση της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΜΣ-ΕΜΦ και από άδεια του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΗΔΛ και του ΙΧΜΧΔ μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υλικοτεχνική, εργαστηριακή και υπολογιστική υποδομή του ΙΗΔΛ και του ΙΧΜΧΔ, όπου και μπορούν να πραγματοποιήσουν μέρος ή και το σύνολο της ερευνητικής τους εργασίας.

iv) To ITE μπορεί να παρέχει ένα αριθμό υποτροφιών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, βάσει των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία του.